Epidemia de coronavirus a făcut numeroase pagube și a bulversat pe toată lumea. Pentru a preveni răspândirea virusului fiecare țară a introdus un set de reguli care să îi protejeze pe cetățeni și să îi pedepsească pe cei care ignoră restricțiile și pun sănătatea lor, cât și a celor din jur în pericol.
Astfel, Rusia a venit cu ideea urmăririi cetățenilor, pe perioada carantinei, prin intermediul unei aplicații mobile, care le cere oamenilor selfiuri pentru a dovedi că sunt acasă și nu încalcă regulile. Aplicația funcționează după un principiu simplu, la un interval de timp se trimite o „alertă” posesorului telefonului, iar acesta este obligat să răspundă imediat cu un selfie.
Probleme este că aplicația nu funcționează exact așa cum ar trebui. Au fost trimise astfel de alerte chiar și noaptea, iar cine nu a răspuns imediat primește o amendă. Aceasta nu este singura problemă a acelei aplicații. De multe ori, aceasta nu mai funcționează când oamenii vor să trimită selfiurile cerute.
Astfel, din cauza defecțiunilor tehnice s-a ajuns la o ploaie de amenzi eronate. Prima variantă a aplicație a fost scoasă din uz pentru că avea numeroase erori și a fost implementată o a doua variantă, însă nici de data aceasta erorile nu au lipsit. (CITEȘTE ȘI: SITUAȚIE CRITICĂ ÎN RUSIA! A DEVENIT A TREIA ȚARĂ DIN LUME CU CELE MAI MULTE CAZURI DE CORONAVIRUS)
O femeie a fost amendată, deși se afla în ambulanță în momentul în care a fost trimisă alerta. Aceasta era într-o stare destul de grava.
Cine nu răspunde prompt solicitării cu un selfie, primește o amendă de 4.000 de ruble (56 de dolari americani).
Pe lângă miile de amenzi greșite care au fost emise din cauza aplicației, o altă problemă este reprezentată și de faptul că această aplicație are datele personale ale oamenilor, lucru cu care multe asociații pentru apărarea drepturilor omului nu sunt de acord. (VEZI ȘI: UNUL DINTRE CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN RUSIA A FOST GĂSIT MORT ÎN CASĂ. LÂNGĂ EL ERA UN PISTOL)
„Autoritățile de la Moscova au căutat soluții inteligente pentru a opri răspândirea virusului, folosind chiar și tehnologia modernă, dar aceste eforturi trebuie să fie legale, transparente și justificate.
Aplicația de monitorizare socială nu îndeplinește aceste criterii. Este intruzivă, profund defectuoasă și pedepsește în mod arbitrar atât persoanele care respectă legea, împreună cu cei care încalcă efectiv măsurile de carantină”, a spus Hugh Williamson, de la Organizația Drepturilor Omului, libertatea.ro.